Friday, June 4, 2010

Sakit Jantung Sekejap Tadi..!!!:P (penangan Ca hilang sekejap!!)

Memang sakit jantung sekejap saya tengahari tadi....Dalam kul 1.44 tgh tadi, bb sitter call ckp "mira!!Elisa x balik lagiiii.....Aida dah balik dahhh!!! (she call Ca Elisa...!)Sy punya tekejut laaaa..terus kata kat dia, x apa, saya call Abg Nayan tanya..pastu bb sitter kata, "arini Nayan x bawak bas sekolah, dia suruh org lain sbb dia pegi bejalan..!!!" Haaaa sudahhhhh!!!saya dah start genang air mata dah..terus call abg nayan owner cum drebar school bus Ca, tp dia x pick up call sy...Sy taruih call wife dia yg sy pggl Kak Sal..byk kali call baru Kak Sal angkat. Saya pun tny mana Ca. Kak Sal kata x tau sbb diorang otw ke Tasik kenyir, pi holiday...Mmg depa suruh org lain bawak school bus diorang arini..Kak Sal dgn senang hati suruh sy check kat sek Ca...atau dia kata "mira suruh la Fauzi pi check kat sek. sekejap!!" Saya kata "fauzi opis dia kat KL kak Sal..driver kak Sal tu mana???" kak sal kata dia dah call, tapi bdk tu tengah solat jumaat kot, dia x angkat phone pun..Saya mola menangis dah...apa la sy nak buat nih. Tabah kalut bila Kak Sal kata, "arini budak2 balik kul 12.05 mira, sbb jumaat".masa tu dah kul 2.00pm ++.Saya dah terbayang yg buruk2 ja dah kat Ca.terbayang dia pi tumpang keta org, kot org bawak lari ka....ke dia pi balik jalan kaki sorang2 ke mcm2 hai la yg terbayang.

Saya call Rahim (opismate saya) nak mintak tlg bawakkan sy sbb keta sy Mr X pakai...!!:P Call Rahim, hp off (dia kat masjid, solat jumaat x abis lg kot masa tuh). Risau nya hati Allah ja yg tau sbb dah berjam2 la Ca sorang2 kat school x tau apa jadi..X lama pastu staff sy Ina bgtau, "kak mira!tu abg rahim dah balik, bleh la gi cari Ca...!~!!" Rahim teruih bawak sy pi school Ca, otw ke school tu saya dah merepek2...sebbaik Rahim cool..dia kata "x apa, Ca ada tuuu...dia x kan gi mana2", saya ckp yg bukan2 ja..bayangkan yg bukan2 ja...:-( Baca ayat Qur'an mcm2 nak bg tenang sket hati nih...!

sampai school, rahim teruih bawak keta kedalam..sy teruih terpa ke school Ca, jmp Cikgu Hong, tny dia ada jmp Ca x? Cikgu Hong kata tadi ada, Ca lambai2 masa dia nak gi kelas agama katanya...Dia kata cuba pi tanya kelas agama kat Ustazah dia..Saya pun teruih berlari ke kelas agama, mmg x ada, tapi Ustazah dia kata tadi mmg nmpk Ca tengah main2 kat playground tu.."saya mmg berkata2 kat Cikgu Zai tadi, ehh..kenapa Alyssa x balik2 lagi dah lewat!!!tapi dah lama dah la tadi..." kata Ustazah tu plak..saya dah lemah lutut..nak pengsan sgt dah..!!

Tiba2 dari jauh tu nmpk Rahim melambai2 dar parking, sblh dia ada sorang budak pakai uniform sek, tapi x pakai tudung. Saya ni rabun, dari jauh x nmpk sgt!!Rahim tunjuk syarat kata Ca dah jmp!!!Saya pny legaaaaa..teruih berlari pi kat depaaaa..punya lega tgk muka anak dara sayaaaaaaaaaaaaaaaa...!!Allah ja yg tau..ya Allah syukurrrrrrrrrrr.....Alhamdulillah..!!!!Saya peluk Ca walau hati ada rasa marah kat dia sbb x tau creta lagi mcm mana dia bleh x naik transport tuh!!

Rupanya Rahim pi kat postguard nak bertanya, sekali dia nmpk Ca ada dlm postguard tuh. Ca kenal Uncle rahim nya, teruih tersengih je tgk Rahim. Dia baru bgn tido. Kata makcik guard tu, dia tgk ca menunggu kat luaq gate lama sorang2, smp dia tgk Ca dah mengantuk2. Tu yg dia panggil Ca suruh masuk ke dalam. Nasib baik la hari ni guard yg bertugas tu pompuan....sbb selalu sy tgk guard yg bertugas tu lelaki cina yg selekeh mcm cina mabuk ja...Ya Allah Ya Tuhan ku..alangkah leganya bila berjmp ca tadiiii....syukur Alhamdulilla....

Rahim suruh masuk teruih dlm keta..dlm keta sy teruih separuh mengamuk marahkan dia...Tanya kat dia mcm2 tapi dia x tau jawab (sebab agaknya dia takut tgk sy mengamuk marah2, smp takut nak menjawab..;-( ) Pastu Rahim plak tny dia elok2, lembut2 baru la dia citer.."tadi kat kelas dia ada org bising, Cikgu Asmah marah katanya, Cikgu Asmah kata jgn bising, tapi ada orang bising jugak, jadi Cikgu Asmah x kasi balik..bila Cingu asmah kasi balik, tgk2 semua org dah balik..." itu la citer dia...haiiii la Cikgu Asmah pun, nak denda bkd pun tgk la time....sian plak bygkan dia menunggu kat luar gate sorang2 smp ngantuk2..bygkan la dah 2 jam lbh menunggu..sebbaik x de apa yg jadi masa dia nunggu sorang2 kat luar tuh...na'uzubillah...

Apapun sy bersyukur sgt Ca selamat dan x de apa2 jadi kat dia...syukurrrr..To Rahim, tima kasih byk2 sebab tlg bawak aku ke school Ca tadi yea...jasa mu dikenang!!!nnt aku banjer kor makan!!!:D


I'm sorry mama..Peace!!!!

14 comments:

Hana said...

ni semua pasal cikgu asmah la ni. mmg tak patut la denda semuakan. alhamdulillah ca takde pape. kita yang baca ni pun naik panik mira!

::The Shopaholic Tauke:: said...

hye....ni kak miera yg keje kat faber tu kan?ini mai..x sure la akak ingat lagi ke tak..dulu main netball sama2...utk opus...:-)

mierafaziera said...

Hana: drebar bas tu pun mira geram, dah 2x jadi depa tinggai dia tau!!!patutnya bila dia x dak depa tlg la cari kat sek dulu, jgn la tinggai..budak br djh satu kan?gerammm!!
Mai: Maiii..akak x ingat laaaa...Mai mana yg comey sgt nihh..lama dah episod main netball opus nehhhh..ha3x...Mai kat mana la nihhh???

MrsSluRp said...

huhhhh lega..mula baca dah rasa nak triakk..mau nye tidak...tp alhamdulillah ca dipelihara...;)
tp sy geram kat tokeh bas le kan..dah tau nak coti x bleh ke coti time bdk x skolah..sah2 le bdk x kenai sapa yg ganti...huhu kalo sy mau sebakul dah kene maki..ekkek

edrina said...

mmg panik la kalau jadi macam ni kan..mira u kena bagitau cikgu asmah lah pasal ni so next time tak der la dia denda macam tu lagi..sian ca

MyHasla said...

miera... memang lar nak gugur jantung kalau kita dalam situasi camni.... tambah2 kalau terjadi kat ank pompuan. memang risau. insyaallah.. kita sentiasa doakan anak2 kita selamat dan sentiasa dilindungi allah swt.

miera.... mai tu dulu kat nmm. kecik molek je orangnya... tu sebab main netball jadi Center ...sebab yang lain2 sume dah tak larat dah nak jd center n berlari keliling court. mai yg paling kecik n sesuai jadi C. :D

Aiza Azril said...

Masya Allah nasib baik la tak jadi apa-apa...risau kalau jadi kes mcm ni kan, nasib baik la ada mak guard tu...kalau pak guard pun bukan buleh percaya sgt kan...tu la dd own pun tgh dok 50-50 nak bagi alia dgn ayin naik bas thn dpn sbb sorang pagi sorang ptg...rasa-rasa ada yg pindah dok kt area sekolah depa nnt nih...

Anonymous said...

Miera, ni la problem bas sekolah tu..dulu masa guna bas tu, anak sy byk kali kena tinggai, kdg drebar boleh p tidor kat masjid lg..berjalan kaki budak2 balik. Belum masuk bab budak jatuh dr bas lg..anak sampai ckp dia dah serik naik bas tu, sekarang guna private driver (ramai2 la)..dah lama say bye bye to bas en nayan tu.Geram.

Marsha~ said...

nasib baikd ia tunggu gak kak miera.. buatnye dia jalan kaki?? aduhaaaaaaiiiiiiiii...

**Jemput datang ke birthday bash Qila ye, Ahad (13 June) ni... :)

kuchai said...

- ya allah sib baik la tak jadik apa2...syukur..syukur...
- yg drebar tuh pun tak buat headcount ke budak cukup tak cukup?
- cikgu asmah nih pun lagi satu pasal jugaks
- lagi satu soklan watpe MR X dok pakai keta akak plak ekk?
- takpe akak pesan ngan ca lepas nih kalu kena tinggal jugaks lagi trus pi opish skola and mintak call akak. kena kasik dia siap2 la nomor henpon n opish kann.
- itu sib baik la mak guard tu nampak ke dia...buatnya ada org lain yg emang tengah carik mangsa adeh laaa mintak selisih
- nih cuti skola ca balik umah wan kaa?

mierafaziera said...

Kuchai: soklan no. 4 tuh: x tau nak kata apa dahhhhhhh...!!!:P

Love Says it All~ said...

PERSONAL MAKEUP CLASS @ SHAH ALAM 26TH JUNE 2010. RM150 ONLY!! SMS 016-2128740 TO REG. HTTP://WWW.EYRARIZAL.COM

mierafaziera said...

Marsha: jauh sgt Marsha wat bday bash Qilaaaa..kat Melaka kan???klu akak tetiba lalu2 kat Melaka tu akak singgah k ....:-)

leezsa said...

Astaghfirullah nyah oiii...seb baik sumer selamat. Adam penah jln kaki balik sekolah nyah...adui ketaq lutut jugak aku dgr.