Thursday, December 3, 2009

What I got From Ca Last Nite????



Description gambaq tu adalah spty berikut: yg tengah2 tu Sy, Ca & Luke. Pastu yg kiri kanan tu kata ca ialah Cikgu Hong & Cikgu Zai tengah tgk kami bertiga...:D

Last nite masa news, Ca dok berkurung dlm bilik dia dgn Luke. Luke mcm besa dok munggah menan Ca, dan Ca plak mcm besa drawing la kalering la, benda2 yg dia suka la kan...Tiba2 Ca keluaq bawak gambaq atas tu utk saya...saya sgt terharu because despite her nottiness (ada ke word tuh????:D), Ca sgt la sweet dlm mengexpress kasih syg dia kat sy....:-)

Pastu masa nak tidoq tetiba dia suruh sy bancuh milo utk dia. Sy pun bancuh la utk dia. sambil minum sy dok teman dia dok kat meja tu dia pun sembang..."mama..do u love me & adik?", sy pun mesti la ngaku.."of course la mama love both of u..", then dia kata "mama love papa x?", then sy kata "ntah la ca, kalo papa love mama, mama love la papa kut..:P", then dia tanya, "papa ada girlfren ke mama??", then sy kata "ntah, Ca tny la papa seniri..why u ask?kalo papa ada mcm mana?", then she said.."kalo papa ada girlfren ca x suka la...sebab nnt papa mesti dpt baby lain, girl & boy, and papa mesti x miss Ca ngan adik dah kan??"..kalo awak semua jadi saya, apa kah perasaannya bila anak kita ckp mcm tu.....sy rasa dia sentiasa memikirkan hal tu la skrg ni sbb tu dia bertanya mcm tu kat saya...:-( Apa daya saya andai benar benda tu nak jadi kan?? sigh......:-(

Mama love u sho much Ca....!!!

Wednesday, December 2, 2009

Ca's Pre-School Graduation..








Entry lapok sbb saya dah ambik "remote card" Ca ni pada 20-11-09 yg lalu. Sy pi sorang2 sebab papa dia kata x dan pi sebab keja. Macam la sy x keja kan?
Macam2 Cikgu Hong dia cerita dan Cikgu Hong kata dia sayangkan Ca, jadi dia x mau Ca jadi bukan2 kalau mama & papa dia x berbaik semula. Cikgu Hong kata Ca selalu cerita pasal kami kat dia, dan dia harap sgt papa "akan kawen" dgn mama semula.

Pagi tu Cikgu Hong membuat sy menangis sakan dgn satu cerita. Kisah nya begini, beberapa hari sebelum sy amik report card Ca tu, ca ada bawak satu form saya kena isi. Dia siap pesan nanti kat bawah form tu kena tulis nama mama dgn nama papa sekali. Saya pun amik la form tu, form tu suruh parents isi wat mcm essay la..kita state la elok ka dak pra sekolah nih, patut di teruskan ka dak, apa progress anak2kita masa sekolah situ..mcm2 la...Saya pun buat la essay pny pjg, ucap tima kasih bagai kat cikgu2 situ yg mendidik anak dara saya tu, smp dia dah pandai mengeja, membaca dll.

Dah abis tulis essay, kat bwh form mmg ada column mcm ni:
Nama Pelajar:...........................................
Nama Ibu/Bapa/Penjaga:..........................................
Tandatangan:....................

Saya pun tulis la apa yg patut, tulis nama Ca binti papanya atas tu, then bawah saya tulis la nama saya dgn sign sekali, dan sy slash la kat perkataan bapa/ penjaga tu. Lps tu form tu sy terus masukkan dlm beg sekolah Ca. (masa tu tengah malam, Ca dah tidoq dah pun). Esoknya pagi2 saya ckp kat Ca, form tu dah siap isi, nnt dia kena kasi kat Cikgu Hong...Dia x tgk pun kat form tu masa tu..

Tiba sekolah dia pun keluaqkan la form tu nak submit kat Cikgu Hong. Sekali bila dia bukak ja, dia tgk form tu saya slash nama Papa dia dan x tulih nama papa dia, dia teruih jerit nak gheyau kat Cikgu Hong, "Cikguuuuuuu....!!!Tengokkkkk..mama saya dah potong nama Papa saya cikguuuuu..!!!Saya dah x ada papa dah cikguuuu..!!!pastu dia jatuh mcm collapse tu dpn Cikgu Hong dia...Cikgu Hong kata dia pny tekejut tgk dia ingat Ca pengsan sebab nama papa dia sy x tulih!!!!Tgk2 x pengsan...legaaa..!! Saya pny tekejut la bila Cikgu Hong creta hai tu, x sangka dia akan jadi mcm tu sebab sy slash nama papa dia....betapa sayang dia pada papa dia Allah ja yg tau...:-(

Saya menangis la, sbb x tau nak buat mcm mana...kesian sgt kat Ca...kesian sangat...:-( Tu lah creta sadis di hari pengambilan report card ca aritu...

Kenapa la perjalanan hidup anak2 saya mesti melalui episod sedih mcm ni...:-(

Walau apa pun, sy berbangga dgn keputusan Semester ke dua Ca. Alhamdulillah overall semuanya meningkat..Alhamdulillah..Cikgu Hong pun kata dia pelajar cemerlang, sayang kalau dibiaqkan dia dlm keadaan tertekan mcm skrg takut jadi apa2 yg kita x mau jadi...:-( hadoiii...susahnya hidup ini....:-(

Monday, November 30, 2009

Happy 6th Bday Ca!!!!









Last friday 27 November 2009 was Ca'd 6th bday....Dia sgt suka hati dan mintak nak wat party lagi...Sy kata x payah la pasai ritu dah buat kat school kan...tapi anak dara tu nak jugak. Nak x nak, ptg raya haji tu bawak dia pi bakery kat pekan Kuala Kangsar belikan kek kecik la...so jumaat malam tu Atuk nya bacakan doa selamat sket, then potong kek..tu ja la. Tu pun dia suka sgt dahhhhh....!!

Masuk umoq 6 th ni Ca bleh kata sgt la notty...lebih notty dari dia umoq 5 th..tapi dia sgt matang dln berfikiran dan berkata2...Banyak sgt tanya tau...adeiii...penat nak menjawab!!! Every single details of everything dia nak tau..pengsannnnn!!!!

Oh ya, Rambut dia dah pendek pasai ada masalah kutu. Wednesday last wk bawak gi saloon potong rambut...syg sgt tgk rambut kerinting dia kena potong, tapi apa nak buat.....:P

To Ca, mama sayang sgt anak mama ni Allah ja yg tau..We've been through a lot, and Ca face a very difficults time this year kan sayang..tapi mama bangga Ca dpt melaluinya...Mama doakan Ca akan lebih kuat x kira apa pun kesudahan masalah family kita nih, Mama doakan Ca jadi anak mama yg solehah, bijak, sihat selalu, syg mama, papa & adik selamanya....kami sayang sgt Ca tau!!Happy 6th bday sayang!!!Muahhhhsss!!!

Tuesday, November 24, 2009

Happy 1st Bday Anak Mama Luke!!!













Ahad lepas (22 November 2009)genap setahun umoq anak teruna saya bernama Muhammad Luqman Al Hakim Bin Mohamad Fauzi. Luke was born @ Hospital Putrajaya @ 8.15am 22 November 2008 thru c-sect...Perkembangan Luke di umoq nya mencecah setahun, mulutnya bisingnyaaaaa.....esp.time nak tidoq..ntah apa benda dia membebel x tau la..:D, gigi masih x nmpk apa, bejalan meniti sambil pgg funiture makin expert, rajin merangkak dah...dan paling best, dia dah mau sket kat org lain. Pagi bday Luke sy bawak dia & Ca pi jogathon kat Duke Hiway, Luke ok ja...x meragam Alhamdulillah..:-)Kat sana dia mau ja kat kawan2 saya kalo sy pi toilet ke apa.Kalo x tu, sure la meraung kan? Alhamdulillah..:-)

Untuk celebrate bday Luke that day, petang ahad tu kami sekuarga including Mr X pi makan2 kat Nando's Midvalley. sebelum ke MV, sy sempat singgah ke Cranberries Cake Hse kegemaran kami sekuarga tu utk beli small bday cake utk Luke..:-) It's actually a very tiny cake..ngeeeee..!!suka tgk patung sinchan atas dia mcm Luke!!:D

Apapun untuk Luke, mama wish u happy 1st bday dear, mama sgt2 berdoa, despite everything yg kita went thru skrg nih, Luke akan jadi anak yg tabah, membesar dgn sihat, jadi anak yg bijak, soleh dan insan kamil yg hidupnya sentiasa diredhai oleh Allah SWT ye sayang..muahhhssss!!!

Wednesday, November 18, 2009

Kisah Luke.....:-)



Anak sy yg nomot 2 ni yg bernama Mohd Luqman Al Hakim ni dah dekat nak setahun dah umoq dia. Ahad ni 22 November 2009 genap la dia berumoq setahun. Cepatnya masa berlalu...:-)

Nak masuk umoq setahun ni, perkembangan Luke besa ja..Dia baghu merangkak dan memanjat dan meniti tepian perabut..!!:D Gigi satu habuk pun x keluaq lagi, tapi bila dia gegettttt, pny la sakittt..!!:P

Luke ni sgt la memerap dgn saya. Kalo sy nak free sket masa kat umah la. Bkn free mcm mana, kat umah dia hanya benarkan sy baring depan TV dan dia easily come & go gomoi saya bi;a sy baring2 mcm tu.. Then dia pi la main apa dia nak main. Fav.place dia kat depan kitchen set Along dia kat Along's room la..mmg habis dia punggah semua set tuh. Then dia akan dtg balik kat sy yg baring2 dpn TV tu..set tuh..itu lah yg dia suka...:D

Luke ni x blh lgsg x nmpk kelibat mama dia nih, mesti meraung sakannnnn!! mcm kena pukoi tuh....bila sy dtg kat dia, tengah meraung sakan otomatik stop dan teruih gelak2 dan gomoi2 saya..hadeila anak trona sorang nihh..manja terlebih!!Jeles je Along tgk dia...:D

Itulah kisah Luke, telinga dia telinga lintah kata org. mendengaq sesgt2..kalo kejut Along bgn tidoq utk pi school, dia akan bangun dulu..bila dia bangun payah la sy, nak mandi kan along dia gheyau, nak buat itu ini kena dekat dgn dia...haih laaaaa.Luke..Luke...!!!betoi2 dia nak sy melekat dekat dia ja..:D

Monday, November 16, 2009

Ca & Papa Dia....



Scene ni pagi tadi masa saya tengah temankan dia tunggu transport dia nak ke school seawai 6.50am tadi...2 hari dia x jumpa Papa Dia dia mmg akan jadi rindu kat papa dia..:P
Ca: Mama..Ca miss papa la..boleh x mama call kan papa, sekejap pun x apa ma....:-(
Saya pun call la..
Papa: hallo...
Mama: (terus pass kat Ca bukak loudspeaker) nah cakap papa..(masa tu Ca tengah menguap..:D)
Ca: helo Pa..Paaa..Ca miss Pa sangat, Pa dtg la tgk kiter kat umah Ca...
Papa: Pa pun miss Ca....nnt Pa dtg k?
Ca: masa papa cuti???
Papa: haaa..masa Pa cuti, Ca x school ke ni?
Ca: Ca schoollll..ni tengah tggu Aunty Rozie amik Ca la ni...Pa..arini monday, ada assembly kat school la Pa...
Papa: ooo..papa lupa la Ca...
Ca: Pa, arini kat school Ca nak potong kek 3 tingkat...
Papa: haaaa..??kek apa lagi aritu bday party ca dah potong cake???
Ca: bukan bday party Caaaaa....Cikgu Hong kasi kekkkkk..school kan nak abis dahhh...Pa niii...
Papa:oooo...ok..ok...Ca gi school elok2 tau..pa nak work ni...nnt mlm lps work Pa dtg tgk Ca ok?
Ca: Pa!!! friday Pa kena dtg school Ca tau!!
Papa: friday??Papa work la..
Ca: Pa dgn Ma kena dtg, amik "remote" card Ca (report card sebenaqnya:D)
Papa: ooo..ok..ok..papa lupa laaa..ok nnt papa dtg...
Ca: ok pa...aunty Rozie dah smp, Ca nak naik car dah...
Papa: ok Ca, i love u..
Ca: i love u too papa....
Papa: ok ..babai...
Ca: Paaa!!!! tunggu...Pa x ckp I love U kat mama lagiiii!!!Cakap i love u kat mama dulu!!
Papa: ok..sambil jerit "I love U Mamaaaaa...!!!"
Mama: dgn sora ego sket " i love U too!!!:D

sekian mekasih...:P

Tuesday, November 10, 2009

Pening.....:-(



Gambaq lama..x sangka kami bleh jadi mcm ni...:-(

Kami begaduh lagi...dan lagi...Saya pening sbb dia suka main tarik tali.Kenapa la dia mcm ni..Bila saya ok, dia buat hal, bila sy buat hal sy, dia mengamuk dan jeles dan nak sy semula...mau sawan nnt sy nih kalo gini lagi 2-3 bulan..x tau smp bila..kesian anak2 kena saksikan mak bapak begaduh je...saya sgt pening...dan susah hati...:-(

Monday, November 9, 2009

Siaran Tertunda....



Bukan siaran apa laaa..bday party Ca yg nak buat esok kat school dia, kena posponed, sabitnya Papa dia x dpt cuti esok. Off day papa dia jatuh hari jumaat, so Papa dia suruh jugak2 wat ari jumaat nih...sighhh...(padahai sy dgn Ca dah excited sgt, dah plan dah malam ni nak siapkan party pack semua..)bday cake dah tempah dah tengahari semlm..ckp nak amik esok pagi, bila Papa dia suruh pospone, maka terpaksa call Cranberries Cake Hse kegemaran kami tuh utk pospone date tu ke jumaat plak.

Since party hat dia utk girl semua Sy be;i gambaq strawberry shortcake, maka bday cake dia pun sy tempah wat cake strawberry shortcake jugak la..:-)Ca punya la sukaaaa...dia dah besaq, dah x berapa "meminta" sgt dah..apa yg kita kasi itu yg dia ambik...:-) kalo ikut dia mmg mcm2 mintak, "mama beli itu, mama beli ini", tapi ujung ayat nya mesti dia cakap, "mama beli bila mama dah byk duit nnt..x aperr...":-) So apa2 pun dia terima je la apa yg sy kasi...:-)

Semalam otw balik dari bday party Damia dia ckp lagi, "mama...Ca syg sgt mama, Ca x nak gi umah Tuk Yah la mama bila2 sebab Ca x nak tggl mama sorang2..kesian mama, nnt Ca miss mama...Ca syg papa jugak, tapi papa kena la dtg tgk Ca tiap2 hari..x payah bawak ca gi umah Tuk Yah kan mama..??" :-) Allah je yg tau mcm mana rasanya bila dengaq anak ckp mcm tu...SAYA SANGAT HAPPY!!!:D Tq Ca..mama syg Ca sgt, jumaat ni kita celeb bday Ca okeh..?Muahhssss..!!

Friday, November 6, 2009

Ca Happy, Mama pun Happy...

tengahari semlm dah beli dah semua party favours utk Ca..Lega dah settle sepasai..!Pi beli semua kat Jalan Pudu..sgtlah murs nya harga kat sanaaaaaaaaa..!!Pi dgn Rahim, Kak Shue, Kak Fina & driver kami Khairul despatch. Kak Shue & Kak Fina pun memborong mcm nak wat party gak sbb murs kan..:D Semlm wat surprise kat Ca la, suruh dia tutup mata nak masuk umah tuh...Bila bukak mata dia tekejut tgk brg2 byk atas dining table tu...Bila kata tu utk bday dia, dia punya suka laaaaa....:D So, dia start countdown nak bday party dia...hari2 tanya, sehari byk kali tny..mampoihhhhhhhhhh..hangin gak kdg2..:D Sempat rakam video smlm masa dia excited tgk brg2 party dia..:
http://www.youtube.com/watch?v=b9ihkpdexJg

video

Wednesday, November 4, 2009

Kisah Along Ca....



Ca will be 6th x lama lagi kan...Nak masuk umoq 6 yrs nih Sy tgk dia sgt matang...Masa sy & Papa dia melalui tempoh getir di peringkat awal we seperate, selain sy, Ca paling teruk affected..berat bdn nya turun mendadak due to her "kehancuran hati".

Ingat lagi masa pi amik report card dia 1st term dulu Class ticer dia tanya kenapa Ca jadi totally different sebulan dua tuh..jadi pemurung, sedih selalu..menung selalu,from active student become pasif, totally different!!! Nak x nak kami terpaksa berterus terang yg kami dah seperated..barulah ticer dia paham...sedih sgt masa tu sebab kat umah dia x tunjuk sgt melainkan selalu bertanya "kenapa papa x balik?".

Lepas cuti raya puasa, dia pi school dia terus bercerita dgn ticer dia, "Cikgu, Hati saya sudah rosak!!". Bila ticer dia tny kenapa, dia kata sebab "this raya no fun coz' Papa not around!!". And Papa selalu gaduh dgn mama, diorang x kawen balik pun Cikgu....:-( sekarang hati saya sudah rosak, sudah pecah!!!" Maka ticer dia pujuk dia, nama class ticer dia Cikgu Hong, so Cikgu Hong pujuk la dia..Cikgu Hong buat heart shape banyak2 kasi kat dia. Cikgu hong kata nahhh,...skrg Ca dah ada "hati yg suci", Ca got new heart..dia panggil "hati suci". She went back from school that day happily laaa..Petang tu bila sy pick up dia & adik nya from bb sitter dia excited sgt creta dia dah ada "hati baru yg suci". Pastu dia kata Cikgu Hong pesan "cakap dgn Papa & Mama, tolong jaga hati suci kamu, jgn dirosakkan lagi..":-(..Kesian dia..sy sebenaqnya sgt kesian kan anak sulung sy tu, apa yg terdaya sy buat utk happykan dia...seboleh mungkin la..tapi kalo dia notty tu tetap kena marah & kena hukum....

Masa penghujung raya, Cikgu2 dia ada dtg kerumah, beraya sambil melawat tpt anak2 muridnya membesaq. Masa tu Cikgu Hong ckp kat sy, segala benda ca luahkan pada dia dan Cikgu Zai..Kadang2 benda yg kami x sangka. Dia akan cerita semua benda yg dia lalui..Even kami x sangka dia bleh cerita details kisah dia warded sebab telinga dia masuk cekenit tu... siap bagitau nama Dr. tu Dr Raymond Tan, kat katil dia, nama Ca kat atas, nama Dr. Raymon kat bawah..dia bleh cerita berapa ekor cekenit ada dlm telinga dia..dan semua nya details...Macam tu jugak la Cikgu Hong kata kalo dia bercerita kisah sedih mama & papa dia skrg, dia luahkan semua, sampai Cikgu Hong kata kdg2 dia terpaksa berlakon dan potong cerita supaya student lain x bawak mulut bila balik ke rumah depa....maknany Ca jadikan sekolah dan Cikgu2 dia tempat melepaskan segala kesakitan dlm benak dia..kesian dia..-(..Tapi good newsnya masa raya tu Cikgu Hong cakap Ca dah much better dah, dah x mcm mula2 kami seperate dulu...dah dlm 80% ok dah mood dia kata Cikgu Hong..Alhamdulillah...glad to hear that..

Actually bukan senang nak memulihkan Ca. Sy kena cakap secara berhemah dan explain details why this happen, why papa dia x de dgn kami dah...selalu bagi kata2 semangat kat dia..kami selalu menangis berdua..Dia matang sgt sebenaqnya..Kami selalu sama2 memujuk..Ca pandai sgt pujuk sy...itu yg buat sy lagi terharu...

Now Ca dah nmpk ok, kalau sebelum2 ni dia x mau makan, kecuali papa dia ada, skrg dah mau sket makan, tapi kalau papa dia dtg lagi la dia makan banyak..Badan Ca pun dah mula naik sket sbb dia dah mau makan..Sebelum ni she's so skinny...tgk pun mcm nak nangis..tapi Alhamdulillah..dia sendiri cakap dia makan byk sebab nak gemuk, supaya mama happy katanya...She's much better right now..lega sgt rasa..Dulu dia anak papa kan, skrg dah jadi anak mama..Papa nak bwk dia pegi umah Tuk Yah dia pun x mau ikut dah sebab dia kata "nanti Ca miss mama, ca x dpt hug mama..", papa dia sgt tension dengaq anak dia ckp mcm tu, but who's fault kan?? Syx pernah ajaq dia apa2 utk marahkan papa dia ke, buruk kan papa dia ke..but she's the one yg observe benda2 yg jadi nih..and she decided on her own..Gosh how i relief bila dia dah ok sket mcm skrg...Pls Allah, percepatkan proses heling kami 3 beranak esp, me & Ca...x sabaq nak bergembira bkn luaran sj, tapi jiwa pun sama....Sy sgt takut kalau Ca sebenaqnya masih x happy, tapi sebab nak jaga hati sy dia buat2 happy...tapi bila tgk bdn dia naik sket dan selera pun dah ada, rasanya she's not pretending rasanya....

Lagi satu bab notty, kids is always kids....Sy rasa, sejak sy bawak dia ke salon Aunty Rozie nya suruh wat fringe sebelum raya aritu,rupa dia nmpk notty sket, perangai dia jugak lps tu dah jadi notty sket..gegham sgt bila panggil wat x tau, esp. bila dia tengah tgk katun..bila mintak tlg sket, dia tlg.tapi mulut nya pot pet pot pet bkn main lagi...kadang2 gelak jugak tgk, dah mcm org tua, tapi selalunya kena marah la dia..:D

Apa pun, sy syg sgt anak2 sy hanya Allah yg tahu..apa pun jadi sy x kan sanggup bepisah dgn diorang..ingat lagi Papa dia selau warning, "kalau mama kawen lain, papa akan fight ambik anak2 esp. Ca...papa x nak dia hidup dgn bapak tiri..!!" ehhh..rasanya papa dia yg akan kawen lain dulu kotttt....for me, walo hingga ke titisan darah yg terakhir, sy x akan let my kids go even ke Papa dia...never!!!! They are all I have...so don't play2 wif me haaaa...anak pny pasal apa pun sy sanggup buat...!!

Mama love u so much Ca...sooooo much!!!!

Tuesday, November 3, 2009

From FP to FB...and now I'm bloggggg..??:D


Assalamualaikum semeeeee.....jangan gelak okehhhh..pls welcome me as I am a new errrr blogger????:P Sebagaimana yg seme tahu blog saya mcm besa lah, all about me & my kids..I have 2 kids most of u guys tau la kan..Alyssa & Luqman aka Ca & Luke...This coming 27-11-09 Ca will be 6 yrs age, and by 22-11-09 Luke will celebrate his 1st bday...How time flies kan? Bday party?? Maybe yes, maybe not...tengok kerukunan kewangan ku dahulu....But Ca will definitely will have a small bday celebration next wk wif her teachers & classmates..by 15th kan dah start school holiday, so tu yg kena wat in advanced tuh...Dia sgtla excitednyaaa....request nak wat games plak..So saya rasa ok la, simple ja kan...beli bday cake,..(she request for a Princess cake..!!!Againnnn????:P), then prepare party packs, party hats, party snacks...ok kot....


Harap2 masa x mencemburui saya, maklum la, dgn 2 org anak, saya pny kalut mcm org anak 10, mcm masa tu cepat sgt berlalu..tau2 ja dah masuk waktu tidoq....semenjak 2 menjak nih, time tidoq kami 3 beranak mmg cepat, kdg2 by 9.30pm dah Zzzzzzzzzzzzzz...bukan apa, saya tidoq kan depa 2 beradik, dgn saya2 sekali lenaaa...contoh mcm semalam, nak tgk Bionik pun x dan, tau2 dah lena...ntah kul berapa diganggu oleh panggilan telefon dari Mr X, maka saya terbangun...kalo dak mau lena smp ke subuh...ngeeeeeeeeee...!! So bebalik kepada masalah masa ni kan, masalah lain ialah masalah logistic...no transport..tapi x pa, setakat nak gi beli segala party packs semua tu, public transport banyakkkk..cuma kena cari masa jek nak gi beli goodies dia kan...so hopefully this plan will be success....:-)