Wednesday, November 4, 2009

Kisah Along Ca....



Ca will be 6th x lama lagi kan...Nak masuk umoq 6 yrs nih Sy tgk dia sgt matang...Masa sy & Papa dia melalui tempoh getir di peringkat awal we seperate, selain sy, Ca paling teruk affected..berat bdn nya turun mendadak due to her "kehancuran hati".

Ingat lagi masa pi amik report card dia 1st term dulu Class ticer dia tanya kenapa Ca jadi totally different sebulan dua tuh..jadi pemurung, sedih selalu..menung selalu,from active student become pasif, totally different!!! Nak x nak kami terpaksa berterus terang yg kami dah seperated..barulah ticer dia paham...sedih sgt masa tu sebab kat umah dia x tunjuk sgt melainkan selalu bertanya "kenapa papa x balik?".

Lepas cuti raya puasa, dia pi school dia terus bercerita dgn ticer dia, "Cikgu, Hati saya sudah rosak!!". Bila ticer dia tny kenapa, dia kata sebab "this raya no fun coz' Papa not around!!". And Papa selalu gaduh dgn mama, diorang x kawen balik pun Cikgu....:-( sekarang hati saya sudah rosak, sudah pecah!!!" Maka ticer dia pujuk dia, nama class ticer dia Cikgu Hong, so Cikgu Hong pujuk la dia..Cikgu Hong buat heart shape banyak2 kasi kat dia. Cikgu hong kata nahhh,...skrg Ca dah ada "hati yg suci", Ca got new heart..dia panggil "hati suci". She went back from school that day happily laaa..Petang tu bila sy pick up dia & adik nya from bb sitter dia excited sgt creta dia dah ada "hati baru yg suci". Pastu dia kata Cikgu Hong pesan "cakap dgn Papa & Mama, tolong jaga hati suci kamu, jgn dirosakkan lagi..":-(..Kesian dia..sy sebenaqnya sgt kesian kan anak sulung sy tu, apa yg terdaya sy buat utk happykan dia...seboleh mungkin la..tapi kalo dia notty tu tetap kena marah & kena hukum....

Masa penghujung raya, Cikgu2 dia ada dtg kerumah, beraya sambil melawat tpt anak2 muridnya membesaq. Masa tu Cikgu Hong ckp kat sy, segala benda ca luahkan pada dia dan Cikgu Zai..Kadang2 benda yg kami x sangka. Dia akan cerita semua benda yg dia lalui..Even kami x sangka dia bleh cerita details kisah dia warded sebab telinga dia masuk cekenit tu... siap bagitau nama Dr. tu Dr Raymond Tan, kat katil dia, nama Ca kat atas, nama Dr. Raymon kat bawah..dia bleh cerita berapa ekor cekenit ada dlm telinga dia..dan semua nya details...Macam tu jugak la Cikgu Hong kata kalo dia bercerita kisah sedih mama & papa dia skrg, dia luahkan semua, sampai Cikgu Hong kata kdg2 dia terpaksa berlakon dan potong cerita supaya student lain x bawak mulut bila balik ke rumah depa....maknany Ca jadikan sekolah dan Cikgu2 dia tempat melepaskan segala kesakitan dlm benak dia..kesian dia..-(..Tapi good newsnya masa raya tu Cikgu Hong cakap Ca dah much better dah, dah x mcm mula2 kami seperate dulu...dah dlm 80% ok dah mood dia kata Cikgu Hong..Alhamdulillah...glad to hear that..

Actually bukan senang nak memulihkan Ca. Sy kena cakap secara berhemah dan explain details why this happen, why papa dia x de dgn kami dah...selalu bagi kata2 semangat kat dia..kami selalu menangis berdua..Dia matang sgt sebenaqnya..Kami selalu sama2 memujuk..Ca pandai sgt pujuk sy...itu yg buat sy lagi terharu...

Now Ca dah nmpk ok, kalau sebelum2 ni dia x mau makan, kecuali papa dia ada, skrg dah mau sket makan, tapi kalau papa dia dtg lagi la dia makan banyak..Badan Ca pun dah mula naik sket sbb dia dah mau makan..Sebelum ni she's so skinny...tgk pun mcm nak nangis..tapi Alhamdulillah..dia sendiri cakap dia makan byk sebab nak gemuk, supaya mama happy katanya...She's much better right now..lega sgt rasa..Dulu dia anak papa kan, skrg dah jadi anak mama..Papa nak bwk dia pegi umah Tuk Yah dia pun x mau ikut dah sebab dia kata "nanti Ca miss mama, ca x dpt hug mama..", papa dia sgt tension dengaq anak dia ckp mcm tu, but who's fault kan?? Syx pernah ajaq dia apa2 utk marahkan papa dia ke, buruk kan papa dia ke..but she's the one yg observe benda2 yg jadi nih..and she decided on her own..Gosh how i relief bila dia dah ok sket mcm skrg...Pls Allah, percepatkan proses heling kami 3 beranak esp, me & Ca...x sabaq nak bergembira bkn luaran sj, tapi jiwa pun sama....Sy sgt takut kalau Ca sebenaqnya masih x happy, tapi sebab nak jaga hati sy dia buat2 happy...tapi bila tgk bdn dia naik sket dan selera pun dah ada, rasanya she's not pretending rasanya....

Lagi satu bab notty, kids is always kids....Sy rasa, sejak sy bawak dia ke salon Aunty Rozie nya suruh wat fringe sebelum raya aritu,rupa dia nmpk notty sket, perangai dia jugak lps tu dah jadi notty sket..gegham sgt bila panggil wat x tau, esp. bila dia tengah tgk katun..bila mintak tlg sket, dia tlg.tapi mulut nya pot pet pot pet bkn main lagi...kadang2 gelak jugak tgk, dah mcm org tua, tapi selalunya kena marah la dia..:D

Apa pun, sy syg sgt anak2 sy hanya Allah yg tahu..apa pun jadi sy x kan sanggup bepisah dgn diorang..ingat lagi Papa dia selau warning, "kalau mama kawen lain, papa akan fight ambik anak2 esp. Ca...papa x nak dia hidup dgn bapak tiri..!!" ehhh..rasanya papa dia yg akan kawen lain dulu kotttt....for me, walo hingga ke titisan darah yg terakhir, sy x akan let my kids go even ke Papa dia...never!!!! They are all I have...so don't play2 wif me haaaa...anak pny pasal apa pun sy sanggup buat...!!

Mama love u so much Ca...sooooo much!!!!

31 comments:

leezsa said...

ca aunti so proud of u ok. adoii..taleh komen byk2, sgt sedey..huwaaaaaaaaaa..........betoiu nyah, anak2 tu la reta kita. apa jd pun fight habis-habisan k.

fahyda said...

caaaaaa....aunite sedih baca cita ca ni, tp auntie tau ca budak bijak ! ca tau mana buruk mana baik kan..! jaga mama & luke bebaik okeh caaaaa...auntie miss sgt kat caaaaaaaa...lama x jumpa ca :(

CAK said...

ur 2nd last sentence buat aku terharu... aku tak reti ckp lelebih,tp deep down inside aku doakan semuanya baik selalu wpun tanpa papa diorang. aku taleh tgk muka luke, tatau nape.. aku sedih.

Intanaziela said...

mira...semoga tabah melalui pahit getir kehidupan. Suka, duka semuanya rencah kehidupan. Mira kena kuat demi Ca dan juga Luke. Intan doakan Mira terus tabah...

mierafaziera said...

ye nyah...ckp kasaq nya, "bebunuh" pun mex sanggup demi anak!!

mierafaziera said...

Thank u ols...berat mata memandang, berat lagi bahu yg memikul.....but life must go on....!!
Cak: aku pun sama, aku sian sgt kat Luke, lgsg x merasa kasih papa dia..mmg papa dia ada jenguk, tapi x sama dgn hidup dgn papa dia kan....poor Luke...:-( x apa, aku akan usaha bg anak2 aku x terasa depa kehilangan sedaya upaya aku..

edrina said...

huhu sedihnya... semoga miera & anak2 tabah & diberi kekuatan selalu oleh Allah.. waa sedih tak tau nak komen apa dah..

ca mmg budak yg bijak!

afairuz said...

fuh kak..proud of u..u're so strong..keep it up kak..terharu baca entry nih..takpe kak..women can live without man..ca..anak sulong memang cepat matured kak..macam saya..hehehe..takper..pengalaman yang dia ada akan lebey mematangkan dia..ok kak..life must goes on..luke n ca are everythinh..kalu afai pun sanggup apa saja untuk anak..dah la mengandungkan bb ngan pelbagai dugaan..melahirkan lagi..takkan nak lepas gitu..fight for your rite kak..i'l always by your side..ummuaaahhh...luv u la kakk

.:aNNa:. said...

mira, i woudlnt know kalo anna yang lalui jalan yg mira lalui. but i guess, kita orang perempuan ni Allah bagi sekeping hati yang tabah & cekal menghadapi segala dugaan. sebab tu Allah pilih kamum hawa ni memikul beban melahikan & membesarkan anak.

anna doakan yang terbaik buat mira & anak-anak. worry not. mira ada raaaamai kawan sekeliling yang ambil berat. u take care n please throw away low self esteem tu.

mierafaziera said...

Tq Ed, Afai & Anna...sedih pullokkkkkkkk nihhhh!!!

Anonymous said...

may the force be wit u kazen......i went thru all this b4...n i know how it feel..

be strong!!

Tyha said...

Pandai Ca...dah semakin faham...kurang sikit sedih hati Mama ye. Miera...singgah blog Tyha kalau free ya!

http://collaborationofmindandfinger.blogspot.com

CT said...

kak mira...i just know about it...its my fault la kan lama x ikuti perkembangan akak...

apa2 pun, saya doakan yg terbaik buat kak mira sekeluarga..

huhuh nak nangis ni baca entry ni...kalau ca ada depan mata saya..mau saya peluk2 die kuat2...hope she'll strong to the max ye dear ca...

mierafaziera said...

kazen: tq dear kazen..:-(
Tyha:ok Tyha..will do..:-)
CT: tq dear.....:-)

elly said...

alahaiiiii...sedihnya entry nih. tu la, hr tu tgk pic ca terkejut jgk dia sgt2 kurus.

as time flies, hopefully everything's getting better, insyaAllah. may happiness be with u & ur family again soon! take care mira...sabar itu ada hikmahnya...

Wada said...

dear,
demi anak, matipun kita sanggup... kita semua mmg tak tahu apa yang Allah dah tetapkan utk kita. hidup dan mati kita dah tertulis... tapi, demi masa depan mira n anak2, kuatkan semangat tu. walaupun susah nak terima, Insya Allah, semua disekeliling akan doakan wlp tak dapat tolong ringankan bebanan tu...Adukan semua kesakitan tu pada Dia Yang Maha Mengetahui ye... Hope Mira n anak2 dilindungi Nya

azwa penang said...

sy tiba2 emo baca cerita mira ni..tu lah anak2 skrg ni cpt matang.sy x kawin lg tp sy ada 3 anak sedara (anak abg) Abg sy baru meninggal hari nuzul quran bulan puasa hari tu. skrg anak2 mak sy yg jaga sbb mama dia org nak keja n x mampu klu nak jaga tiga2 sekali.
bila kita tanya yg sulung tu kan, mana papa harith? papa harith dah takde angah, papa dah duduk dlm tepmat yg pasir2 tu (dia x tau sebut kubur)Umur yg sulung baru 4 thn, yg 2nd 3 thn and yg kecik baru 8 bulan.
hari tu masa pegi kubur, ada sorang makcik ni tegur harith, dia blh cerita yg dia dh takde papa...dia ada atuk,nenek, mama, bla2..siap cite mcm mana papa dia meninggal semua. smpi makcik yg dgr tu blh nangislah.
tulah budak2 skrg kan...apa2 pun mira kena tabah tau..hugs utk ca dgn luke..

mierafaziera said...

Elly: Aminnnnnnnn..:-)
Wada: InsyaAllah Wada...:-)
Azwa:sedihnya, kalo bepisah mati sgt la sedih sbb mmg x dpt jmp dah walo menangis ayaq mata darah sekalipun...Azwa, apa yg elok jadikan pengajaran, apa yg x elok jadikan sempadan tau...

podley said...

tabah mira... Semoga Allah melimpahkan kasih sayangNya buat ko sekeluarga...

Aiza Azril said...

Mira, tersentuh hati kc baca mcm mana Ca luahkan perasaan dia kat cikgu2 dia...biasanya anak-anak lah yang lebih terasa bila jadi mcm ni, tapi Alhamdulillah Ca is beginning to heal bukannya senang tapi it'a good start....Mira, kc tau tanggungjawab mira tak terbanding dengan kami yang lain ni, tapi kc yakin mira sememangnya ibu yang terbaik buat ca dan luke, kami akan sentiasa mendoakan yg terbaik utk kalian anak beranak....amin.....

Mrs.Nury said...

miraa...nak nangis nury baca luahan hati & perjalanan hidup korang 3 beranak.Tak dpt dibayangkan klau nury berada ditempat mira.But i'm proud of u dear...ur so strong towards the fact.Happy biler dgr ca dah ok.Happy bday lil girl...u're really a big girl already & jgn lupa jaga mama & adik ca baik2 k.Aunty sentiasa doakan yg terbaik buat ca sefamily.

mierafaziera said...

Pokli: tqvm my pren...:-)
KC: Allah ja yg tau mcm mana I sebenaqnya..but it's ok...so far so good..:-)
Nury: tqvm Nury..:-)

Anonymous said...

i cried from the start till the end... tak tau nak kata apa? Ca is one strong girl sama mcm mama dia. Hugs to u, ca n luke..

darling8tabby said...

sayang ca... baguih na cikgu hong dia tu..

mira u be strong oso tau...

peluk kuat2..

olie said...

Mira....kita "mak" mmg sgt kuat..kuat demi anak2...if u need anything...habaqla...miss u so much...boleh kata hr2 dok tringat ke Ca ngan Luke...

mamafahmifahimfiras said...

mira...really proud of u..kalo jd kat aku x tau la camna nak handle..nauzibillah... pray for your happiness always!!!

mierafaziera said...

U ols:tq my pren....:-)

syasham said...

salam,miera tabahkan hati u..slalu ok,u mungkin x mengenali I, tp I suka dan selalu ikuti fp u.Terkejut! ngan apa yg terjadi kat family u,,cian anak-anak..tp bak kata pepatah yg patahkan tumbuh yg hilangkan berganti, tiada yg kekal abadi melainkan Nya. Utk Ca, auntie tahu Ca memang seorang anak yg baik, cerdik dan menyenangkan hati..Happy Birthday Sweet!

Ipah said...

Salam Kak Mira,
Kuatkan hati untuk Ca & Luke yer.. Mmg sedih baca sebab follow n3 dr fp,fb.. n now blog.. my big hug unt Ca.. :)

MaMaMiE said...

Salam mira,

Cekallah mira demi anak². Sememangnya bebanan yg tergalas dibahu mira amat berat, namun w/pun kami skadar mmdg/mendengr merasai peritnya seorang hati seorang ibu. Kuatkan semangat, anak² adalah segala²nya untuk kita, ibu yang mengandungkan mereka 9 bulan 10 hari.

UmmiQaisya

zubye said...

Ya Allah, Engkau berikanlah Mira, Ca dan Luke kekuatan untuk menempuh hidup mereka hari ini, esok dan hari2 mendatang. Untuk sama2 mengasihi, saling menyayangi dan sama2 memberi kekuatan. Permudahkanlah setiap perjalanan hidup mereka.

Amin.

Semoga semua ini akan menjadi pedoman buat kami juga Mira. Take care!