Wednesday, June 9, 2010

Perginya Bapa sy Meninggalkan Kami....05-06-2010 ketika usianya 83 Tahun...:-(

Pada hari sabtu malam ahad yg lepas, saya telah kehilangan Bapa sy yg tercinta yg telah pergi mengadap Yang Maha Esa selepas terlibat dengan kemalangan. Beliau yg masa kejadian sedang menunggang basikal dan dia dilanggar oleh sebuah motosikal oleh seorang pemuda kampung yg berumur 19 tahun. Kata kawan sekolah rendah sy yg menyaksikan kejadian, Arwah bapa saya melambung dilanggar oleh motosikal tersebut.Kecederaan nya parah dan Arwah Bapa yg saya panggil "Apak" meninggal dunia sebelum sempat smp ke Hospital Kuala Kangsar. Saya 3 beranak balik ke kampung malam tu jugak dgn menumpang kereta anak saudara sepupu saya..terima kasih Imah sbb teringat nak call makcu dan offer utk bawak makcu balik. Kalau x, x tau la mcm mana sebab sy entah berapa kali lembik malam tu lps dengar Apak sy meninggal...mmg x boleh drive punya...Terima kasih jugak pada kawan2 Opis atas pertolongan yg sgt bermakna pada malam itu..jasa kamu semua dikenang...Sampai dirumah malam tu jenazah Arwah x ada, sebab masih ditahan di Hospital Kuala Kangsar. Esoknya pagi2 kami adik beradik semua dah pergi ke Hospital Kuala Kangsar. Saya dan Ca dpt lah menyaksikan keadaan Arwah yg belum dibersihkan selepas kemalangan..Memang ngeri tengok semua kesan luka...sedihnya tgk Arwah Apak meninggal dlm keadaan itu...tapi apa kan daya, kami sekuarga menerimanya sebagai takdir Ilahi..Allah lebih sygkan dia...Kata seorang dari anak saudara sy, minggu lepas Arwah Apak sy ada cakap dekat dia, "Atuk ni dah tua...dah dekat 90 tahun umur Atuk..dah dekat benor nak mati dah...Atuk berdoa la..kalau Atuk nak mati, biarlah Atuk mati kena langgar lps balik dari masjid..":-( mmg termakbul lah doa dia sebab itulah yg terjadi pada malam kejadian....:-( Saya sgt sedih,dugaan hidup saya sejak tahun lepas smp lah sekarang bertimpa2 dengan kehilangan...kehilangan suami slp penceraian, kehilangan bapa selepas Apak saya meninggal dunia...Apapun, walau pun sy redha dgn keadaan ini, hati dan jiwa sy bagai x dpt menerima pemergian Apak sy, pada sy dia masih ada...dia masih ada di kampung..2 minggu sudah dia call saya, tanya kabar kami..tanya bila kami nak blk Kampung sbb mak sy nak buat kuih katany..Saya kata sy akan bawak anak2 balik masa cuti sekolah ni. Memang dah plan dgn Ca nak balik next week ke kampung..Masa dia call tu jugak dia tanya pasal Mr X..Dia kata bila kami nak berbaik. Pujie x mau berbaik ke dik??...ingat lagi nada suara dia masa tanya saya soalan tu...saya kata Puji mmg nak berbaik, tapi ada mcm2 masalah..(sy x bgtau apa masalahnya sbb x nak dia ngan Mak sy ssh hati psl kami..)dia mmg x kasi sy kawen lain sebab katanya dia dah merasa berbapa tiri dan tau mcm mana layanan bapa tiri terhadap anak tiri..Dia kata lagi dia sentiasa mendoakan yg baik2 je untuk sy dan Mr X..."kirim salam kat Puji ye dik.." kata Apak masa kali terakhir hari tu dia call saya...sedihnya...hasrat dia nak tgk saya dan Mr X berbaik semula x kesampaian smp ke hujung nyawanya...sedihnya bila kenang kan semua ni..sedih sgt2...tapi airmata mcm dah kering...namun hanya Allah sj yg tau....Apak...adik mohon ampun dan maaf atas segala salah silap adik selama ni ye Pak...semoga roh Apak dicucuri rahmat Nya, dan Apak di tempatkan bersama2 org2 yg beriman di sana..aminnnn....:-(


Kenangan Luke dgn Arwah Atuk...Masa ni umur Luke baru 2 bulan..


Masa ni baru habis pantang kan Luke...kami nak balik ke KL, tapi Opah je yg ikut, Arwah Atuk x ikut....


Aksi Ca mengikut Arwah Atuk solat "berjemaah"...kiblat Atuk kemana?Tgk sejadah Ca kemana....kenangan sungguh.....:-(


Kenangan masa Hari Raya Aidilfitri 2008, Ca dpt duit raya banyak sgt dari Arwah Atuknya..Atuk kasi Ca satu tabung penuh dgn duit syiling yg Arwah mmg simpan khas untuk ca sebagai duit raya...sedihnya..:-(


Kenangan Ca dgn Arwah Atuknya yg tersayang....:-(


Gambar terakhir ni jugak masa majlis bukak hadiah birthday Balqis..Mac 2010.


Gambar terakhir Arwah Apak sy yg sempat sy abadikan pada bulan Mac 2010 hari tu bila kami sekeluarga semua berkumpul di rumah kakak sulung sy untuk menyambut harijadi cucu sy yg bernama Balqis..


Suasana di rumah mayat Hospital Kuala Kangsar pagi ahad 06-06-2010..menunggu Doktor tu selesai memeriksa jenazah Arwah Apak sy...


Masa ni tengah tunggu van jenazah Hospital Kuala Kangsar tiba utk bawa jenazah Arwah balik ke rumah....


walau jenazah arwah dah kaku, sejuk, dan darah2 bahagian lain dah kering, tapi darah diluka belakang kepala arwah terus mengalir...mcm baru je kemalangan tu...


Jenazah Arwah sdg dimandikan..kami adik beradik, anak2 sedara, mak saya dan sedara mara terdekat semua merasa menyiram air mandi dan menggosok2 jenazah Arwah hari tu..




Mak sy sdg menyapu minyak atar keliling muka arwah....:-(


Arwah Apak saya sedang dikapan kan....wajahnya tenang je..mcm tgk dia tengah tido...:-(


Ca mencium arwah Atuknya buat kali terakhir...:-(


Kami 3 beranak mengadap dan menatap wajah arwah Apak buat kali terakhir....:-(


Solat jenazah di rumah, ramai yg turut serta..Alhamdulillah...rezeki Apak.


Jenazah Arwah dibawa keluar dari rumah utk.dibawa ke masjid..


Alhamdulillah ramai yg turut memberi penghormatan terakhir utk Apak..solat jenazah di masjid pun ramai yg dtg..


Dibawa keluar dari Masjid Kg Tanah Merah utk pengkebumian....


Disinilah pusara Arwah Apak sy yg tercinta...


Tiba masanya, apabila ajal kita tiba, semua perkara kita akan tinggalkan di dunia yg fana ini...hanya kain kapan peneman kita dan yg akan kekal utk kita hanya 3 perkara iaitu: 1) Sedekah jariah yg dipanjangkan selama kita masih hidup dulu, 2) Amalan baik kita 3) dan anak2 soleh/solehah kita yg ditinggalkan dan sentiasa mendoakan kita..:-(


Saya sgt faham hati Mak sy masa ni, tapi perasaan sebenar hanya dia yg tahu..saya pernah kehilangan tapi x mcm Mak kehilangan Apak yg x kan kembali smp bila2...sedih sgt tgk Mak masa ni...Mak dgn Apak sy..sunyi lah Mak lps ni tanpa Apak..Apak la peneman Mak selama ni walau kdg2 diorang bertengkar, tapi itulah yg mengikat diorang...walau berselisih faham, diorang syg satu sama lain...hanya diorang yg tahu apa yg diorang rasa....sabar la Mak....:-(



Ca sgt rapat dgn Atuk, dia kesayangan Atuk..petang semlm kat rumah tiba2 dia menangis..Ca nak Atukkkk...Ca rindu Atukkk...Atuk syg Caa..Ca nak kopok Atuk kasi kopokkk...Ca nak aiskrim Atuk beli aiskrim banyak2..Ca nak duit Atuk kasi duit banyak2 kat Caaa..Ca dah x ada Atuk mamaaaa....huwaaa...!!


Saat ni rasa mcm nak suruh diorang stop, x puas lg menatap wajah Apak...x mau bepisah dgn dia..bagilah masa...x sanggup sgt rasanya..:-(


Bacaan Talkin dimulakan....


Mak sy yg tercinta sedang menyiram air mawar di pusara Apak...sedihnya tgk keadaan ni...mesti mak sunyi sgt tanpa Apak..:-(



Maka Bersemadilah Apak di sini...takkan berjumpa lagi kita Pak...moga Apak selalu dtg dlm mimpi adik....:-(

11 comments:

dilaOHdila said...

salam takziah mama ca. kakdilla doakan agar mama ca tabah. salam sayang dari acik dilla buat ca & luke

ibuqaisara said...

al-fatihah...semoga kak mira sekeluarga tabah mengharungi dugaan ini.

leezsa said...

Nyah.............semoga arwah apak bersemadi dgn tenang & ditmptkan dikalangan org2 soleh..sayunya hati tgk muka dia yg tenang & luka2 kat muka tu...Allahuakbar

cikidong said...

slam xziah dari bapak cikidong.... semoga tabah menghadapi dugaan...

Aiza Azril said...

salam takziah mira, kuatkan semangat ya....semoga arwah Apak ditempatkan di kalangan mereka yang beriman...amin.....terharu sangat baca entry mira kali i, bercucuran air mata, berat mata kami memandang...berat lagi bahu yg memikul....and to my dear ca, aunty tau ca seorang anak yang cukup tabah, stay strona ya sayang....

AniSweet said...

miera.... takziah dari kak has sekeluarga. al-fatihah untuk arwah apak miera. moga dia ditempat dikalangan orang2 yang beriman.
harap miera tabah dan banyak2 bersabar yea.

MamaFaMi said...

Salam takziah buat Miera sekeluarga di atas kembalinya arwah apak ke Rahmatullah. Semoga roh arwah ditempatkan di kalangan golongan beriman. Mama dah rasakan kehilangan abah, jadi mama tahu sangat perasaan Miera. Sabarlah ye..

kuchai said...

al-fatihah...salam takziah dari kuchai & family...moga roh arwah dicucuri rahmat...amin...

♥Azie♥ said...

salam kak mira jumpa lg kita di blog...

takziah..moga rohnyer di tempatkan bersama org2 yg soleh lgi beriman amin

Marsha~ said...

sedih kan,,, sy dah kehilangan abah sejak kecil lagi.. tak pernah dapat merasa kasih syg seorg ayah... :( alfatiha... :(

edrina said...

Al-Fatihah utk arwah ayah mira..semoga ditempatkan dikalangan org2 yg beriman..

sedih tgk gambar ca & atuknya.. ed dapat rasakan betapa pedihnya kehilangan ini.. sabar yer mira