Monday, November 22, 2010

Happy 2nd Bday wah hati cinta hati chuchuk chacham Mama!!

Today mark a 2nd bday for my anak trona kesayangan Muhamad Luqman Al Hakim...dah 2 tahun dah dia..sat sj masa berjalan kan? Di umoqnya 2 tahun, bercakap sgt la kurang petah dan masih fasih menggunakan bahasa Jerman dia la..tapi dah dengaq la dia sebut a few words..yg fasih dan clear "mama", "papa", "kakak", "pah" = opah, "bor" = ball, "gor" = goll, "nanak" = x nak, "nak" = nak, "no no no" = NO, "na na na" = banana, "car" = car, motorbike, bicycle, :D, "bah" = bus, "kak" = bukak,"air" = air (kita ckp water pun dia faham means air:P), dia selalu sebut word "KEBANGGGG", x tau apa maknanya sebab perkataan tu selalu sgt dia sebut..:D lain2 Luke ni walau dia x bleh bercakap tapi dia sgt memahami apa kita cakap. Switch on lamp = dia akan pi on la lampu, switch off pun dia faham, switch on TV ke, fan ke..dia tau la..sama la nak suruh off pun. throw in the dustbin dia akan laju je gi buang dlm tong sampah, kalo bukak baju nak gi shower, ckp la pun in the laundry basket, laju je dia bawak baju kotor dia boh dlm bakoi kain kotoq dlm bilik mama dia..go shower, laju ja dia lari ke bilik ayaq siap switch on lampu bilik ayaq tu..satu perangai dia, bila nak shower, dia MESTI BAWAK KETA dia 2 bijik..!!MESTI tau! kalo lupa dia akan patah balik sebut "CAR!!!", then gi amik keta dia dan masuk bilik ayaq MESTI dia campak car dia tu dlm baldi ayaq..!!!konon agaknya car dia mesti mandi sekali dgn dia.!!:D Dia suka sgt bukak pipe container ayaq masak kat umah tu smp kering tau!!habis la basah lantai dapur umah tuh..terpaksa la masak air lain then sejukkan semula..geram tau dgn perangai dia. Dia mmg notty dan x tau duk diam....sepah kan umah mmg pakar la dia..!!!!dia sgt ngada2, mentang2 la dia kecik, semua org kena ikut cakap dia jek..!!Along dia selalu kena mengalah. Dia sgt jeles bila Along melekap dekat mama depa nih, dia mesti dtg dan menangis bila Along x mau lpskan mama...every nite before sleep mesti ada sesi dia nangis jeles x bagi along tido kat ketiak sy, dia nak dia sorang jek tido kat ketiak saya..kalo Along pi kat sebelah lagi, dia akan masuk mencelah tido diantara Along dia dan sy tau!!Jeles kuat!!Sian jat Ca....mcm2 la peragai dia yg notty tapi sgt cute utk dilihat...makan x berapa mau, tapi menyusu banyak..every nite dia menyusu sepanjang malam tu 5-6 botol tau. Siang masa dlm 3 botol....byk nyusu!!diapers pun byk la pakai, dah nyusu byk, kencing byk...satu malam salin diapers x kurang 3x salin!!fitammmm!!diapers sebulan mmg 3 pack kurang!tapi tu lah, makan dia x berapa nak sgt!!Macam tu lah anak saya yg kecik tuh...everybody in the house mmg sgt lourveeeeeeeeeeeeee dia!!!Dia manja sgt dgn semua org, dia nak org layan dia jek...jgn la Opah nak melayan Ca, konpem kena ngan luke!!To Luqman, Happy 2nd bday ye sayang...mama love u, along love u, opah love u, papa oso love u...

semlm tido awai, tapi sbl tido, sy & Ca dah nyanyikan happy bday kat dia dulu..Dia gelak je bilakami berdua nyanyi tuh!!:D kul 2.30am bangun bancuh susu Luke nak susu, baru pasan Mr X sms kul 12 tengah malam, bunyi nya begini "ma tlg ckp kat Luqman happy birthday. tlg wish utk pa. ckp kt dia pa love him so much k".So kul 2.30am tu la baru sy smpkan pesanan Mr X tu kat dia walopun Luke masa tu tengah lena tido..


Luke masa less then 1 month...dlm pantang lg masa ni...


On his 1st bday...celeb kat Kenny Rogers je..beli kek kecik sgt seketoi ja..ha3x!


Wajah Luke di usianya 2 tahun....mama sayang sgt anak mama niii...mama doakan semua yg terbaik utk adik, moga membesar sihat wal'afiat, menjadi anak yg soleh, bijaksana dan berjaya dalam segala yg ada lakukan demi kesejahteraan didunia dan akhirat...!aminnnnn..yaaa Rabbal'aalaminnnnnn!!

2 comments:

Marsha~ said...

aminnnnnnnnnnnnnnnnnn.. geram tgk luke.. sebijik sebijun muka Ca!! hahahaha.. manja kemain ek??? anak bongsule katakaaaaaaannn.. heheh

MrsSLuRp said...

Happy Bday once again lil dude! May allah bless u always & grow with joy & happiness...;p muaachhhhs