Friday, January 15, 2010

Kisah Membeli Kereta....

Saya x ada kereta sejak ibu tunggal neh...susah nak jalan2 jauh sket.Kalo dekat2 senang naik cab aje...mcm2 kenangan bawak anak2 tersayang bila x ada kereta..pernah ke rumah kakak sy kat Bdr Tun Hussein naik 2 bas + 1 cab utk smp sana, 2x tauu..2 minggu berturut2 sebab mak bapak sy ada kat sana, so nak jenguk depa tiap wiken masa tu...masa tu plak musim hujan, maka berhujan la bawak anak2 turun naik bas...tapi anak2 saya Alhamdulillah x byk kerenah, diorang terima je apa pun janji depa dekat dengan saya..x komplen lgsg...mmg sedih masa tu...tapi saya sgt menghargai setiap pengalaman pahit yg kami lalui 3 beranak sebab, itu akan membuat kami menghargai masa2 yg x berapa susah nnt..:-)

Oh ya, saya dah beli kereta...2nd hand aje...buruk sgt keta tu luarannya, tapi dalaman nya looks ok...saya beli cash di cari melalui mudah.com.my, 1st time beli x menjadi, so burn jek duit deposit...cari lg kat mudah.com dpt la Proton Wira 1996, org tu mmg nak juai betoi, maklum keta dah buruk..murah jek, x smp rm10k, sy bayaq cash sbb sy dah berhutang dibank lain so x mau hutang byk2..bayaq satu hutang je cukupkan..x nak seronok buat hutang, nnt anak2 merana...so terpaksa berkorban beli keta murah & buruk saja...

Tapi saya dah baik semua keta tu, banyak gak duit kena keluaq utk baik, dekat rm5k...mintak2 lepaih ni at least 2 tahun jgn la problem apa2 keta tu...aminnnnn..saya dah hantaq utk cat baru keta tu, petang karang budak yg cat tu akan hantaq keta tu kat saya..sgt berdebaq okeh..cepat la masa bejalan, nak tgk keta sy yg berwajah baru....!!!harap2 kaler yg saya pilih tu cantik...."liquid orange" kaler yg saya pilih, Mr. X pun approved kata cantik kaler tu....(ye kami bercerai, bergaduh, tapi kami tetap bersama buat apa pun...pelik sungguh kami nih, x bleh berpisah sbb anak2..tapi dah bercerai...semoga Allah leraikan masalah ni dgn cepat..aminnnnn...!!)

So utk arini, tgk la rupa kereta sy yg buruk sbl kita tgk kereta sy yg berwajah baru ptg karang ye..:-)sy pun berdebaq sgt nak tunggu ptg nih!!:D


muka sembab sbb asyik tetidoq kat workshop tu menunggu...!!:P


Mr X tetidoq sbb lama sgt menunggu kan, gambaq sy tetidoq pun dia ada snappo kat hp dia..huduhhh!!:D


masa ni kami bertunggu tangga kat workshop ni sehari suntuk, pagi smp ke malam nak bg depa buat, tukaq semua part, mcm alarm, steering, bumper,skirting,suis tingkap semua rosak, motor tingkap semua tukaq, segala2 nya lah...!!:P


benda ni patah..apa ke namanya drive shaft ke apa...tukaq la yg baru...:Psemua tukaq, dari gear box, clutch plate, segala mala filter, segala mak nenek brg2 lah...acik fitams rasanya u ols masa ni..!


masa ni kami pebaik segala enjin...x apa la berabis dulu, x nak dah tengah pakai2 nnt rosak lg payah..sbl pakai baik dulu....

9 comments:

Tyha said...

Adakala perpisahan itu membuatkan kita lebih mengenali,memahami dan menghargai antara satu sama lain.

Wah Mira...pasni tukar kaler oren ye...mesti cun bersinar2kan.

CT said...

huhuhu terharunye kak mira

edrina said...

tak per mira, bersusah2 susah dahulu, bersenang2 kemudian..insyaallah ada ganjaran yg lebih besar menanti dr kesabaran hari ini ok?

darling8tabby said...

takpe mira..pelan2 kayuh k...yg penting ada kenderaan nak ku hulu ke hilior...hehe

ibu 2AZ said...

t'haru bace yg bab awal tuh..tp apapun u bnyk bersabar k..tak kisah lah baru ke lama..yg penting senang u anak2 nak kemana2 kan..takyah b'hujan bagai..

mierafaziera said...

Ina: bila mira kenang2 balik mmg meleleh ayaq mata...huhu..

Anonymous said...

miera..i kenal u & jadi silent reader u kat FP lg...n after u update ur FP mmg i terkejut gila ngan apa yg berlaku.n i really respect u as being strong as u r..mungkin ada hikmah sblknya..tp i suka tgk u still baik ngan ur X..y not u kembali bersama n start new life..heheheh...yela anak2 pun mesti teruja kan..x lah depa fikir mama n papa diaorg baik tp naper x tggal skali..

Mummy Nini @ LyNN said...

Lynn setuju apa yg Anonymous tu ungkapkan. Tapi kiter hanya melihat Mira yg menanggung. Suka tengok kalo u alls bersama semula.

Lynn kan selalu dok tanya Nini.. sapa yg nini paling sayang ..Daddy or Mummy?... dia tak boleh pilih antara satu. Dia mesti sebut dua-dua.. Bila lynn paksa jugak..pilih satu.. dia tak nak..dia nak sayang dua-dua jugak.. Itu ler perasaan anak-anak kecik kan. Dieorang tak nak kehilangan either Mak atau bapak dia.

Anyway suka tengok color orange metallic tu.. Yang penting talak hutang..yeehhaaa...tak ada ler pening kepala tetiap hujung bulan..hahaha.. Lynn pun tumpang gembira

aNnAsUeJiE said...

salam,saya pon dulu silent reader akak mase kat fp dulu. serius terkejut..takpe,akak kene kuat utk anak2 yg comel tu! ;)